בקצרה, מהן השיטות הרפואיות לזירוז והשראת לידה?
סטריפינג- הליך ואגינלי בו מפרידים בעזרת האצבעות בין קרומי השפיר לצוואר הרחם. זוהי פעולה קצרה אך כואבת מאד. מבצעים סטריפינג רק כשיש פתיחה מסוימת של צוואר הרחם. התערבות המעלה את הסיכון לפקיעה מוקדמת של מי השפיר שלא תתקדם ללידה ותגרור צורך בהתערבויות רפואיות אחרות.
בלון- מחדירים לצוואר הרחם צינורית (קטטר) אותה ממלאים במים. הלחץ גורם לפתיחת הצוואר באופן מכאני. הצינורית מזליפה פרוסטגלנדינים המעודדים את ריכוך צוואר הרחם ויצירת הצירים. הפעולה נעשית באשפוז.
פיטוצין- תחליף סינטטי של הורמון האוקסיטוצין. ניתן בעירוי לווריד ומשמעותו ריתוק רציף למיטה לצורך קבלתו, צירי פיטוצין הם ארוכים, וחזקים יותר מצירים טבעיים, תכיפותם גבוהה כבר משלבי הלידה הראשונים והם אינם מתואמים עם הפרשת האנדורפינים (משככי כאבים טבעיים) ולכן כמעט תמיד תתקשה היולדת להתמודד עם כאבי הצירים הנגרמים מפיטוצין.
מה את יכולה לעשות?
בתהליך הלידה ישנו שחקן ראשי בשם אוקסיטוצין (הורמון האהבה), הוא אחראי, בין היתר, ליצירת צירים אפקטיביים להתחלת לידה ולהתכווצות הרחם. הורמון זה מופרש במצבים של רוגע, התכנסות ואינטימיות.
מנגד כווסת אוקסיטוצין ישנו האדרנלין- הורמון המופרש במצבי דחק ולחץ ומותאם פיזיולוגית להתמודדות עם איום או סכנה.
מה שאומר למעשה שככל שנהיה לחוצות ומתוחות לקראת הלידה התחלת הלידה עשויה להתעכב, כאילו לא מספיק החשש הלגיטימי מהלידה ומהשינויים הצפויים לנו, כשאישה עוברת את תאריך הלידה נוסף גם הלחץ מהסביבה והבדיקות הרפואיות.
במידה ועברת את תאריך הלידה ונקלעת לרצף הבדיקות וההתערבויות הרפואיות אני ממליצה כמובן להתייעץ ולהקשיב לרופאיך ויחד עם זאת לשאול לברר, לוודא שאכן אין ברירה אלה לנקוט פעולה זאת או אחרת ואפילו להתייעץ עם רופא נוסף בטרם קבלת החלטות. נושא השראת הלידה הוא תחום אפור והבחירות שיתקבלו לגביך ולגבי מצבך ישתנו בהתאם למדיניות בית החולים אליו הגעת או בהתאם לרופא הבודק אותך, אמונתו ורמת סבלנותו.
טיפול שיאצו לזירוז לידה
בטיפול שיאצו לצורך השראת לידה ישנן מספר פרקטיקות טיפוליות שמטרתן הפעלת האזורים הקשורים בביסוס העובר, יצירת צירים, הגמשה ופתיחה של צוואר הרחם והגברת הפרשת ההורמונים החיוניים ללידה.
בנוסף טיפול שיאצו הוא מאוד מרגיע ומאזן וגורם לשחרור והרפייה, פעמים רבות זה כל מה שצריך.
לשיאצו ודיקור ככלים לזירוז לידה טבעי יש אחוזי הצלחה כמעט אבסולוטיים בתוך טיפול או שניים.
מומלץ כבר בשבוע 40 להגיע לטיפול עדין יותר ואם יש צורך בשבוע 41 לטיפול עמוק יותר, היתרון בטיפול שני שהמגע כבר יותר מוכר ויש אפשרות גדולה יותר להרפות ולשחרר ובכך להשיג אפקט עמוק יותר.
טיפים נוספים להשראת לידה טבעית
תנועה – כדי לעודד לידה מומלץ להיות בתנועה ובפעילות, בעיקר מומלצות הליכות (אם אפשר על חול יחפים, מה טוב), עליה וירידה של מדרגות והנעה וסיבובים של האגן. פעולות אלו תורמות להתבססות העובר בחלק התחתון של האגן ומעודדות הפרשת הורמונים חשובים.
רגיעה – הסיבה העיקרית ללידה שמתעכבת היא מתח ולחץ המעודדים הפרשת אדרנלין, הורמון זה סותר את פעולתו של האוקסיטוצין המתחיל פעילות צירים.
אינטימיות, אווירה ביתית מוגנת, נשימות עמוקות ואיטיות לבטן, מדיטיציה והרפייה יכולים לתרום רבות להפגת המתח.
קיום יחסי מין – מעבר לכך שיחסי מין מרגיעים, מחברים נשים לגופן ומעמיקים את תחושת האינטימיות, נוזל הזרע של הגבר מכיל פרוסטגלנדינים שגורמים להבשלת צוואר הרחם. כמו כן אורגזמה נשית מובילה להפרשת אוקסיטוצין.
עיסוי פטמות -גורם לעליה ברמות האוקסיטוצין שגורם להתכווצויות הרחם. יש לעסות את הפטמות במשך כ-20 דקות. זאת לא אמורה להיות פעולה נעימה, העיסוי אמור להיות מורגש אם כי להיזהר לא להכאיב.
שתיית שמן קיק – שיטה יעילה למדי לזירוז לידה אך גורמת בנוסף לפעילות מעיים חריפה העלולה להתיש את היולדת ולהחליש את הצי שלה. מערביים שתי כפות בכוס עם מיץ לימון או תפוזים ושותים כל 3 שעות למשך 3-4 פעמים.