פסיכותרפיה גופנית היא זרם היוצא מהפסיכולוגיה ההומוניסטית והטיפול הוורבאלי (המבוסס על שיחה ודיאלוג) המשלב טכניקות שונות של מגע, עבודת נשימה, תנועה, מדיטציה ודמיון מודרך, עבודת קול ויצירה.
נקודת המוצא של הטיפול היא לראיית האדם בשלמותו- הכרה ברורה שהגוף והנפש אחד הם,
מקורה של השיטה במאה ה19 והיא פותחה ע”י ויליאם רייך, תלמידו ועמיתו של פרוייד. במאת השנים האחרונות נוצרו ופותחו בשיטה מספר זרמים וטכניקות יחודיות, בניהן: ביו -אנרגיה (אלכסנדר לואן), טיפול ביו -דינאמי (גרטה בויסן), ביו- סינתזה (דיויד בואדלה), התמקדות -FOCUSING (יוג’ין ג’נדלין), וכיום תופסת יותר ויותר מקום וחשיבות בעולם הרפואה והפסיכולוגיה.
על פי הגישה זיכרונות, טראומות ורגשות עצורים כמידע בתאי הגוף של האדם. העבר שלנו וחוויותינו מהרחם, מהלידה, מהינקות, מהילדות ומחיינו הבוגרים מוטבעים כחותם בתוך גופינו ומשפיעים על דפוסינו הרגשיים, ההתנהגותיים והגופניים.
מחלות, כאבים, מחושים, ותחושות גופניות המלוות אותנו נוצרות עקב חסימות אנרגטיות בגוף, הגוף מנסה לאותת, לסמן ולספר לנו על האופן שבו אנו חיים, על הסכסוכים הפנימיים והחיצוניים, ועל הרגשות והנפש שלנו.
פסיכותרפיה גופנית עובדת בשני כיוונים,
אחד- טיפול במצוקה שמקורה בגוף ע”י חשיפה, אבחון, חקירה וטיפול במצב הנפשי ה”חבוי” מאחורי הסימפטומים הגופניים.
השני – טיפול בחוסרי איזון נפשיים תוך כדי חיבור החוויה לגוף, חשיפת מקורה, חיזוק, איזון ופתיחה של החסימות.
לטיפול בפסיכותרפיה גופנית יכול לפנות כל מי שחווה מצוקה נפשית, דיכאון, חרדות, עכבות, מועקה, אבל, משברים ועוד. מן העבר השני פונים מטופלים הסובלים ממצוקה פיזית כל שהיא ובעיקר אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, אוטואימוניות, פנימיות, בעיות עיכול, בעיות נשימה, שינה, התנהגות, אלרגיות ועוד.
מסגרת הטיפול זהה לטיפול פסיכולוגי קונבנציונלי, הטיפול יכול להיות קצר מועד (לרוב סביב 16 טיפולים) או ארוך ויכול להמשך עד מספר שנים. מטופל יוכל להגיע לטיפול פעם עד פעמיים בשבוע לפי הצורך והדחיפות, הטיפול הוא חסוי לגמרי והמטפל לרוב מקבל תמיכה ע”י מנחה או בקבוצה מקצועית. מטופלים פונים בכל גיל ומין, לטיפול אישי, זוגי או מערכתי- משפחתי, בהתאם להתמחותו של המטפל.
באירופה, אוסטרליה, ארה”ב ובמדינות מערביות מפותחות רבות זהו תחום טיפולי מוכר, הנלמד כ7 שנים לפחות ומוצע כחלק משרותי הרפואה הכוללים,
בארץ ניתן לקבל הסמכה לעסוק בפסיכותרפיה גופנית במכללות רבות לרפואה משלימה, תחום זה עדיין לא מוכר בחוק ולימודי ההסמכה משתנים ממקום למקום.
כמו כן מטפלים רבים לומדים את השיטה ומשלבים אותה עם סוגי טיפולים נוספים (פסיכותרפיה גופנית אינטגרטיבית) כגון איזון גוף נפש, הילינג, ריפוי באומנויות, בודהיזים, שיאצו ועוד, בהתחשב בכך שהיקף תוכניות הלימודים בארץ הוא קצר יחסית (למקבילות בחו”ל) התמחויות נוספות הן חשובות ומוסיפות למקצועיותו של המטפל.
איך בוחרים מטפל שיהיה מקצועי ומנוסה?
- תמיד טוב להגיע למטפל דרך המלצה או הפניה ממישהו שאתה סומך עליו,
- חשוב לוודא שהמטפל סיים את לימודיו באחת מהמכללות המוכרות ולמד לפחות 4 שנים,
- מומלץ לבחור במטפל שזהו העיסוק העיקרי שלו והוא עוסק בתחום לפחות מספר שנים,
- מטפל שלמד ומשלב בטיפול שיטות נוספות מעיד כי הוא רציני והטיפול יכול להיות מעמיק יותר, מצד שני ישנם מטפלים שלמדו יותר מדי שיטות והטיפול שלהם מפוזר ומבולבל
- חשוב להקדיש קצת זמן לקריאת מאמר שכתב או לשיחת טלפון בא ניתן להתרשם מרמת המקצועיות וגם ממידת החיבור בניכם.
- כל מטפל מביא לטיפול את האני מאמין שלו ולכן חשוב לבחור מה שמתאים לך ומרגיש נכון, מטפלים שונים משתמשים בכלים שונים, גלה מה הם ובדוק שהם מתאימים לך.