top of page

אנדומטריוזיס – היבטים רגשיים, גוף ונפש ואודות הטיפול


אנדומטריוזיס – היבטים רגשיים, גוף ונפש ואודות הטיפול

העבודה שלי עם נשים לאורך השנים גילתה בפני מציאות עגומה. מציאות בה נשים רבות אשר מתמודדות עם מחלות ותסמונות שונות במערכות המין והרביה, מתמודדות עם פערים גדולים בין הצרכים שלהן לבין המענה אותו הן מקבלות בשירותי הרפואה הנשית. פערים אלו נוגעים לתחושה חוזרת ונשנית של זלזול בתלונות שלהן, חוסר רגישות, מחסור ניכר בידע מקצועי אודות הקשיים אתן הן מתמודדות ומענה חלקי ובלתי מספק בעליל למצוקותיהן. אחת המחלות בהן תופעה זאת בולטת במיוחד היא אנדומטריוזיס, מחלה שההכרה ואופן הטיפול בה יכול לעשות הבדל של ממש. על אף שאנדו' (קיצור של אנדומטריוזיס) היא מחלה גופנית, אני מוצאת כי היא רבת השלכות ברמה הנפשית. בהמשך לכך, בכוחו של ליווי רגשי לסייע ולתמוך באופן משמעותי בהתמודדות עם הביטויים הפיזיים והפסיכולוגיים של המחלה ואף למתן את הסימפטומים ולהקל על עוצמת המחלה.


רגע, אבל מה זה בכלל אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס הינה מחלה גינקולוגית כרונית, ממנה סובלות כ- 10-15% מהנשים בגיל הפוריות. המחלה נוצרת כאשר תאים של רירית הרחם נודדים וגדלים בחלל האגן ובאיברים הסמוכים לו. אותם תאי רירית מתנהגים כמו רירית הרחם עצמה ומגיבים לשינויים ההורמונליים בגוף האישה: הם מתעבים ומשגשגים בתחילת החודש, ונושרים ומדממים בזמן הווסת, אך מאחר ולדימום אין דרך לצאת מהגוף ולהתנקז, עשויה להופיע תגובה דלקתית מקומית, יכולים להיווצר נגעים וציסטות, וכן הידבקויות בין איברי גוף שונים.


למחלה תסמינים רבים ומגוונים אשר באים לידי ביטוי באופן שונה מאישה לאישה, כאשר התלונה המרכזית של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס נוגעת להתמודדות עם כאב וכוללת: כאבים עזים בזמן המחזור, כאבי ביוץ, כאבי אגן כרוניים, כאבים ביחסי מין ועוד. תסמינים נוספים הנלווים לאנדומטריוזיס כוללים הפרעות שונות במערכת העיכול, דלקות והפרעות בדרכי השתן, דימומים לא סדירים, פגיעה וקשיים בפוריות, חולשה ועייפות וכמובן תחלואה נפשית נלווית אשר מתבטאת באי יציבות רגשית, חרדות ודיכאון.

בהרבה מקרים עובר זמן רב עד לקבלת האבחנה במחלה. על פי מחקרים, ישנו עיכוב ממוצע של כ- 8-10 שנים באבחון. מצב זה נובע בעיקר מחוסר מודעות למחלה. חוסר המודעות נפוץ בעיקר אצל נשים שלא ממש יודעות מה לחפש, אך באופן מפתיע גם אצל רופאים גינקולוגים רבים שפשוט אינם יודעים מספיק על המחלה.

נשים רבות מעידות כי הרגישו זלזול וחוסר סבלנות מצד הרופאים אליהם פנו וקיבלו מהם מענה לא מספק. אחרות מספרות שגם הסביבה שידרה להן פעמים רבות שהן משוגעות, היסטריות ובכייניות עד שהן עצמן החלו לחשוב שאולי הן אכן מדמיינות או מגזימות.

חיים עם אנדומטריוזיס

גם לאחר קבלת האבחון נשים רבות חוות מצוקה. המשמעות של מחלה כרונית היא שאין כיום טיפול שמציע ריפוי מלא של המחלה, והדרכים המוצעות לטיפול יכולות להתאים יותר או פחות והן קצת בגדר ניסוי וטעיה. במידה רבה, לאחר קבלת האבחון, כשסוף סוף יש לדבר שם והכרה, מתאפשר תחילתו של המסע האישי לניהול וטיפול במחלה. מסע דרכו ניתן למצוא מהם הדרכים אשר יהיו לעזר, יובילו להקלה ויאפשרו חיים לצד המחלה.


בפני נשים המתמודדות עם אנדו עומדת המשימה ללמוד לחיות עם מחלה כרונית אשר במובנים רבים פוגעת באיכות החיים. בבסיס ישנה התמודדות קונקרטית עם החוויה הגופנית - הכאבים העזים והמשתקים, התשישות והחולשה הגופנית, קשיי העיכולוהשינה. אל כל אלו נלווית התמודדות עם הפגיעה הבלתי נמנעת באיכות החיים, בתפקוד היום יומי, בקשר עם הגוף ובביטחון העצמי, במיניות, בזוגיות ובקשרים בינאישיים, בפן התעסוקתי ועוד.

אנדו', גוף נפש ומה שביניהם

מחלות כרוניות ידועות בקשר שלהן למצבים נפשיים של דיכאון וחרדה. במקרה של אנדו', שקיפותה של המחלה, ההתמודדות המתמשכת עם כאב והמפגש החוזר והנשנה עם חוסר אונים מעלים לעיתים קרובות תחושות של פחד, חרדה, בלבול, זעם ותסכול, בידוד מהעולם ועוד. כמו בכל מצב פיזיולוגי אחר, גם האנדו' עלול להיות מושפע ממתח, עומס, חרדה ועוד, ואלו עשויים להחריף את התסמינים. על כן, תמיכה נפשית היא חיונית ועבור רבות היא חלק בלתי נפרד בהתמודדות עם המחלה.

מצידה השני של ההכרה כי אנדו' היא מחלה גופנית אשר מובילה למצוקה נפשית, ישנה אמונה די רווחת כי הימצאות המחלה מלכתחילה מבוססת על מצב נפשי וטראומות לא מעובדות בעברה של האישה. אמונה זאת נפוצה אצל חלק מהנשים המתמודדות עם המחלה, אצל מטפלים רבים מתחומי הגוף נפש ואצל מטפלי רפואה משלימה. היא כמובן איננה מוגבלת רק למחלת האנדו אך מסיבות שונות, האמונה בקשרי הגוף נפש כשזה נוגע לאנדו' (ולנושאים גניקולוגים בכלל) מתקיימת בעוצמה רבה. כמטפלת אשר מכירה במעמקי ההדדיות ויחסי הגומלין שבין גוף לנפש, אני מוצאת שאף על פי שתפיסה זאת יכולה להועיל ולהיות בעלת ערך, היא גם עלולה להיות בעייתית ולהוות סכנה מאחר שהיא מתכתבת עם האמונה כי מדובר במחלה פסיכו-סומטית, אשר מחזירה שוב את תחושת האחריות ואת האשמה לאישה. אני מאמינה שזה חיוני לבריאות ולאיכות החיים באופן כללי ובנוגע לאנדו' בפרט, שכל אישה תבחן את קשרי הגוף הנפש בחייה ותלמד להכיר את עצמה גם מתוך נקודת מבט מעמיקה, רב רבדית והוליסטית (מטרה זאת מהווה ציר מרכזי ומהותי בעבודה שלי בקליניקה). יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי אנדו' לרוב אינה עוברת באופן פלאי כאשר מורידים גורמי מתח בחיים, מעבדים או 'פותרים' טראומה כזאת או אחרת, והיא בוודאי אינה באשמת האישה או נובעת מבחירות חיים כאלו או אחרות.

ליווי רגשי ותמיכה בהתמודדות עם אנדומטריוזיס


התמודדות עם מחלה כרונית היא משימה המאתגרת את יכולות ההסתגלות, הגמישות, ההקשבה והקבלה העצמית. היא נוגעת להתמודדות עם שינויים קונקרטיים, התנהגותיים ומנטליים, הן מצד האישה והן מצד הסביבה הקרובה.

מטרת הליווי היא לסייע לך במספר אופנים:


חידוד ההקשבה לגוף - עם כל הכבוד לידע חיצוני, למטפלים ולרופאים, הגוף הוא שלך והידע המדוייק ביותר עבורו מצוי בך. הטיפול מקנה לך כלים ומטפח את היכולות שלך להיות קשובה לגוף, לזהות את האיתותים אותם הוא שולח לך ולהבין אותו ואת עצמך טוב יותר.


מרחב לשיתוףולקבלת תמיכה - יחד אנו יוצרות מיכל בו תוכלי להניח ללא חשש את כל מה שנוכח בך, לפרוק, לאוורר, לשתף בהתמודדויות, להתייעץ, לקבל תמיכה. כמו כן, ננסה להבין כיצד לדבר את האנדו' בחייך ועם סביבתך (בזוגיות, במרחבים מקצועיים וכד') ונשאף להגדיל את מערכות התמיכה בחייך.

ביסוס משאבים להתמודדות - נגלה יחד מה יכול לסייע לך, מה עוזר לך ברגעי משבר וקושי. נקנה מיומנויות ונרחיב את רפרטואר המשאבים הזמינים שלך. נתרגל יחד כלים וטכניקות להפגת מתחים ולאיזון המצב הנפשי, הרגשי והפיזי אשר יהיו לך לעזר ברגעי קושי ובכלל.


עיבוד רגשי - המרחב הטיפולי מאפשר לך להתבונן לעומק בתכנים אשר עולים בך, לגעת בכאב ולעבד את הרגשות אותם את פוגשת בהתמודדות עם המחלה. לעבד את המשמעויות של ההתמודדות בחייך כאן ועכשיו לצד העיסוק במפגש שלהם עם סיפור חייך השלם ואירועי העבר.


צמיחה לצד המחלה


לסיכום, אכתוב כמה מילים על צמיחה לצד המחלה. כן, כן, צמיחה. כמו בכל אתגר חיים לצד הכאב גם אנדו' טומנת בחובה פוטנציאל להתפתחות ולגדילה רוחנית ונפשית. הוא מהווה עבורנו הזמנה להכיר את עצמנו טוב יותר, ללמוד להיות קשובות יותר, לתרגל גמישות נפשית ומנטלית, לגלות כמה אנחנו אהובות, ובעיקר כמה כוחות, משאבים ואוצרות יש בתוכנו, אם רק נפנה לשם מבט.

Comments


bottom of page